Uwielbiam cukinię !!!
Duszona z czosnkiem to mój faworyt :)
Jeśli jesteście na diecie, możecie zajadać cukinię bez wyrzutów sumienia
100g cukini to jedynie ok 16 kcal, 0,6g białka, 4g węglowodanów, 0,1g tłuszczu
Do tego jest bogata w potas, żelazo, magnez oraz witaminy A,C,K,PP i B1 oraz beta karoten
Cukinia odkwasza organizm oraz wpływa pozytywnie na proces trawienia
W sklepach znajdziecie kilka odmian : ciemnozieloną- najczęściej dostępną, jasnozieloną, żółtą i pasiastą
Dziś proponuję zatem nadziewane cukinie mięsem mielonym z warzywami w sosie pomidorowym
Składniki :
2 cukinie
papryka zielona i czerwona
kilka pieczarek (6-7szt)
1 cebula
1 dymka
2 ząbki czosnku
0,5 kg mięsa mielonego
puszka pomidorów
świeża bazylia
pieprz i sól
pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (opcjonalnie)
Przygotowuję sos pomidorowy
Na patelni podsmażam czosnek i dymkę
Dodaję pomidory z puszki oraz bazylię i podgrzewam 5 minut
Do naczynia żaroodpornego przelewam sos pomidorowy
Cukienię trzeba wydrążyć, przecinamy ją na pół i małym nożem lub łyżką staramy się zrobić z niej łódeczki
Umieszczamy cukienię w naczyniu żaroodpornym w sosie pomidorowym , wydrążeniem do góry
Na patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem
Dodajemy mięso i chwilę podsmażamy
Dodajemy do mięsa, cukinię pokrojoną w kostkę ( to co zostało po wydrążeniu), pieczarki, papryki, ugotowaną kaszę jaglaną, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy około 10 minut
Piekarnik nagrzewamy do 180st
Nadziewamy cukinie mięsem mielonym z warzywami, przykrywamy naczynie żaroodporne i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut, aż cukinie zmiękną\
Przed podaniem ścieram zmrożoną cytrynę i posypuję nią całe danie
Smacznego :)
2 cukinie
papryka zielona i czerwona
kilka pieczarek (6-7szt)
1 cebula
1 dymka
2 ząbki czosnku
0,5 kg mięsa mielonego
puszka pomidorów
świeża bazylia
pieprz i sól
pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (opcjonalnie)
Przygotowuję sos pomidorowy
Na patelni podsmażam czosnek i dymkę
Dodaję pomidory z puszki oraz bazylię i podgrzewam 5 minut
Do naczynia żaroodpornego przelewam sos pomidorowy
Cukienię trzeba wydrążyć, przecinamy ją na pół i małym nożem lub łyżką staramy się zrobić z niej łódeczki
Umieszczamy cukienię w naczyniu żaroodpornym w sosie pomidorowym , wydrążeniem do góry
Na patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem
Dodajemy mięso i chwilę podsmażamy
Dodajemy do mięsa, cukinię pokrojoną w kostkę ( to co zostało po wydrążeniu), pieczarki, papryki, ugotowaną kaszę jaglaną, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy około 10 minut
Piekarnik nagrzewamy do 180st
Nadziewamy cukinie mięsem mielonym z warzywami, przykrywamy naczynie żaroodporne i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut, aż cukinie zmiękną\
Przed podaniem ścieram zmrożoną cytrynę i posypuję nią całe danie
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz