piątek, 6 marca 2015

Carbonara - oczywiście BEZ śmietany






Włosi śmieją się , a może są nawet załamani, z powodu tego jak traktujemy ich przepisy ... :)
Jakiś czas temu miałam okazję porozmawiać z rodowitym Włochem, panem po 60-tce
Śmiał się i kręcił z nie dowierzaniem głową jak rozmawialiśmy o polskich "włoskich" daniach
Po informował mnie , że wlewanie oliwy do gotującego się makaronu, również jest bez sensu ;)
Podobno wcale nie wpływa to na to, że się nie skleja...

Dziś na temat Carbonary.
Absolutną profanacją dla Włochów, jest dodanie do Carbonary śmietany
To już dla nich po prostu nie Carbonara :)
Również nie dodajemy parmezanu, dodajemy tylko ser Pecorino

Dlatego dziś u mnie oryginalny przepis na włoską CARBONARE





Makaron powinien być wysokiej jakości. Ja kupuję firmy DeCecco



Pancetta jest to rodzaj włoskiego, suszonego zwijanego boczku



Pecorino jest to ser podpuszczkowy, z owczego mleka, dojrzewający, twardy, lekko pikantny.








Składniki :

250g pancetta (jeśli nie macie może być boczek dojrzewający lub wędzony)
100 g sera pecorino
2 duże ząbki czosnku
świeża pietruszka
3 jajka
makaron spaghetti




Zaczynam od ugotowania makaronu
Gdy makaron ma jeszcze 2-3 minuty do końca zaczynam smażyć pancettę na odrobinie oliwy
Gdy się ładnie zrumieni, dodaje czosnek, chwile podsmażam i dodaję pietruszkę
Przekłądam makaron na patelnię
Dodaje dwie chochle wody z makaronu, pomoże nam to zagęścić całość
Zdejmuję z ognia i dodaję rozmieszane wcześniej jajka z dodatkiem świeżo zmielonego pieprzu
Szybko całość mieszam aby nie powstała nam jajecznica :)
Jajka się zetną pod wpływem ciepła, nie trzeba już podgrzewać
Na koniec dodaję ser

I gotowe , smacznego :)





























































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz