Pavlova - ciasto idealne :)
Piękne w swej prostocie
U nas to absolutny hit
Robię ją regularnie
Myślę, że zbliżam się już do 100 sztuk ;)
Zrobienie jej to absolutna prościzna ;)
Wystarczy że będziecie przestrzegali kilku zasad i zawsze się uda
* Najważniejsza aby jajka były w temperaturze pokojowej
* Używajcie zawsze drobnego cukru do wypieków
* Po upieczeniu zostawcie bezę w piekarniku najlepiej na całą noc lub 5-6 godzin
Składniki :
* Na beze
* Na beze
- 6 białek
- 300 g cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka octu lub soku z cytryny
Jeśli chcecie zrobić większą bezę lub mniejszą , pamiętajcie że na 1 białko przypada 50g cukru
Możecie sami dostosować wielkość bezy , według Waszych upodobań
Białka, w temperaturze pokojowej , miksuję na pianę
Nie przerywajcie miksowania
Po tym dodaję stopniowo cukier, partiami
Mieszam dość długo aby cukier się dobrze rozpuścił
Gdy piana już jest piękna i lśniąca wyłączam mikser
Dodaję łyżkę mąki oraz łyżkę octu lub soku z cytryny
Lekko wszystko mieszam łyżką
Na blachę układam papier do pieczenia
Całą masę wykładam na blachę
Zawsze staram się ułożyć całą masę na jak najmniejszej powierzchni
My jesteśmy fanami takiej bezy aby było dużo pianki w środku
Jeśli rozłożycie bezę bardziej na płasko na większej powierzchni, otrzymacie bardziej kruche ciasto bez takiej ilości pianki w środku
Wsadzam do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 st
Po włożeniu bezy do piekarnika natychmiast zmniejszam temperaturę do 110 st
Piekę około 80 minut
Po wyłączeniu piekarnika, nie otwieramy go, zostawiamy bezę do ostygnięcia najlepiej na całą noc
*Na krem
- 500 ml śmietanki 36%
- 250g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Zimną śmietankę zmiksować aż zgęstnieje
Dodać mascarpone i cukier puder ( w temp pokojowej) wymieszać tylko do połączenia składników
Nałożyć na już wystudzoną bezę
Udekorujcie owocami według uznania
Ja lubię połączenie słodkiej bezy z kwaśnymi owocami :)
Moja ulubiona to z czerwonymi porzeczkami <3
*Na krem
- 500 ml śmietanki 36%
- 250g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Zimną śmietankę zmiksować aż zgęstnieje
Dodać mascarpone i cukier puder ( w temp pokojowej) wymieszać tylko do połączenia składników
Nałożyć na już wystudzoną bezę
Udekorujcie owocami według uznania
Ja lubię połączenie słodkiej bezy z kwaśnymi owocami :)
Moja ulubiona to z czerwonymi porzeczkami <3
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz