Chłodnik zawsze kojarzy mi się z wiosną
Urzeka mnie swoim pięknym fioletowo - różowym kolorem
Ostatnio zapachniało mi świeżymi warzywami w sklepie i od razu kupiłam wszystkie składniki na chłodnik
Jeszcze tego samego dnia miałam pyszny obiad
Na zupkę załapali się też moi przyjaciele, którym na szczęście smakowało :)
U mnie jest zawsze gęsty i pełen warzyw
Podaję zawsze dobrze schłodzony
Składniki :
- 3-4 małe buraczki
- świeży ogórek
- kilka rzodkiewek
- 2 pomidory
- liście botwinki
- 1 litr maślanki lub kefiru
- szczypiorek
- koperek
- ząbek czosnku
- ząbek czosnku
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz, cukier
Buraczki obieram , kroję w kostkę i gotuję w małej ilości dobrze osolonej wody
Gdy tylko buraki zaczną się gotować dodaję 2 łyżki octu
Do miski wrzucam pokrojonego w kostkę pomidora, ogórka i rzodkiewki
Siekam liście botwinki , szczypiorek, koperek i dodaję do warzyw
Dodaję ostudzone buraczki wraz z woda w której się gotowały
Dolewam kefir lub maślankę
Doprawiam wyciśniętym ząbkiem czosnku, sokiem z cytryny, łyżeczką cukru, łyżeczką soli i szczyptą pieprzu
Podaję z ugotowanym na twardo jajkiem
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz