Juleribbe
Tradycyjna potrawa świąteczna w Norwegii
Jedna z wielu potraw na norweskim wigilijnym stole
W Norwegii nie ma takiej tradycji jak w Polsce , że nie jemy w wigilię potraw mięsnych.
Na norweskim wigilijnym stole oprócz żeberek można zobaczyć również pinnekjøtt , są to jagnięce żeberka solone i suszone, a czasami wędzone oraz lutefisk. Jest to ryba szkotfisz / dorsz , ryba ta jest suszona, po czym moczona w wodzie przez kilka dni , następnie maceruje się ją w ługu sodowym. Po wyjęciu z ługu znów moczy się ją kilka dni w wodzie. Rybę tą się gotuje lub smaży.
Lutefisk jadłam raz... i mi wystarczy ;)
Żeberka wyszły pyszne, ale przyda się po takim jedzeniu espumisan ;)
Skórka jest przepyszna, chrupie i smakuje niczym chipsy Peppis :)
Polecam wypróbować !
Składniki :
- Ribbe ok 1,5-2 kg
Najlepiej do przygotowania mieć formę z rusztem :
Jeśli jej nie macie, żaden problem można zrobić prowizoryczną konstrukcję, u mnie posłużył do tego wyższy talerz położony bezpośrednio na blaszce z piekarnika
Układacie żeberka skórką do góry
Jeśli skórka nie jest już nacięta, natnijcie ją sami w poprzeczną kratkę
Żeberka posólcie i posypcie świeżo zmielonym pieprzem na skórce oraz pod spodem
Na blachę nalejcie wody, tak aby zakryła dno blachy
Całość szczelnie zawińcie folią
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 250st na 40 minut
Po tym czasie zdejmujemy folię, piekarnik zmniejszamy do 200 st i pieczemy około 1,5 do 2 godzin, w zależności od wielkości żeberek, ja swoje (1,5kg) robiłam mniej więcej 100minut
Po tym czasie włączamy dodatkowo grill aby skórka nam się pięknie zarumieniła
Musicie sami obserwować kiedy będzie gotowe, ja miałam grill włączony około 20 minut
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz