wtorek, 24 lutego 2015

TILSLØRTE BONDEPIKER - Norweski deser













Od roku mieszkam w Norwegii więc spóbuję Wam co nieco przybliżyć również smaki kuchni skandynawskiej
Z tego co słyszałam bardziej szokujące dania znajdziemy w kuchni szweckiej, ale tak mówią norwedzy , więc trzeba wziąć na to poprawkę ... ;)

Jednym z moich faworytów jest deser " Tilslørte bondepiker "
Nazwę można dosłownie przetłumaczyć jako " Wiejskie dziewczęta w welonie " :)
Jest to deser na bazie " eplemos " czyli musu z jabłek, bułki tartej podsmażonej na maśle oraz bitej śmietany
U mnie bita śmietana została zastąpiona waniliowym jogurtem greckim ( polecam jednak wersję z bitą śmietaną )  :)

Bardzo szybki i łatwy deser do przygotowania, no i przedewszystkim smakowity :)


Składniki na deser dla około 2-3 osób:

4 jabłka
3 łyżki cukru brązowego
2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki wody
500ml waniliowego jogurtu greckiego (lub śmietanki 36%)
2 łyżki masła
5 łyżek bułki tartej


Jabłka obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka z wodą, cukrem i cynamonem
Gotujemy na małym ogniu ok 40 min do osiągnięcia jednolitego musu
Odstawiamy do przestygnięcia
Bułkę podsmażamy na maśle z dodatkiem cynamonu
Składniki układamy warstwowo w naczyniach (u mnie w szklankach)
Najpierw jabłka , potem bułka i jogurt, dalej powtarzamy jabłka, bułka i jogurt


Smacznego :)










































1 komentarz:

  1. Każdy deser z jabłkami uwielbiam, więc na pewno spróbuję także ten :)

    OdpowiedzUsuń