czwartek, 19 marca 2015

Duszona pierś kurczaka według Diety Pięciu Przemian










Ciekawostka na dziś :)
Kto z Was słyszał o diecie 5 przemian ?
Mnie zaciekawiła i postanowiłam włączyć do mojego menu kilka porad

Dieta pięciu przemian wywodzi sie z Chin
Chińczycy uważają, że to co jemy musi być w zgodzie z naturą żywiołów rządzących światem
Pięć smaków odpowiada pięciu żywiołom
Symbolami żywiołów są Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal i Woda
Odpowiada im pięć smaków : kwaśny, gorzki, słodki, ostry i słony
Do każdej grupy zaliczają się inne produkty
Przykładowo, kwaśny to produkty mleczne, drób i kwaśne owoce; gorzki to kawa , herbata, orzechy włoskie, kasza gryczana; słodki to ziemniaki, marchewka i jajka; ostry to kalafior, cebula i ryż; oraz słony to wieprzowina, ryby morskie i wędliny.
W diecie tej chodzi głównie o odpowiednie łączenie poszczególnych smaków
Dieta poprawia przemianę materii, nie wymaga liczenia kalorii ani sprawdzania indeksu glikemicznego.

W tej diecie należy ograniczać produkty z grupy kwaśnej, co u mnie niestety się nie sprawdza ponieważ jestem strasznym "serojadem" :)    
A kawy bez mleka sobie poprostu nie wyobrażam ;)



Jeśli jesteście zainteresowani ta dietą i chcielibyście się więcej na jej temat dowiedzieć polecam Wam książki Anny Czelej "Lato, wiosna, jesien i zima w kuchni pięciu przemian", cztery książki każdą z inną porą roku.







Dziś przepis na danie według diety 5 przemian
Robiłam je juz kilkakrotnie i chętnie do niego wracam
Jest lekko ostre i rozgrzewające




Składniki :

- cała pierś z kurczaka
- 2 marchewki
-1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok 400g pieczarek
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka octu balsamicznego
- szklanka zimnej wody
- 1 łyżka mąki pszennej
- pieprz, imbir, płatki chilli, sól, kminek, kurkuma, tymianek



Kurczaka kroimi na kawałeczki i marynujemy
Do miski wlewamy zimną wodę i dodajemy przyprawy : 1 łyżeczkę pieprzu, 1 łyżkę soli, 1 łyżeczkę płatków chilli (lub chilli w proszku), 1 łyżeczkę imbiru oraz 1 łyżkę mąki
Do takiej dobrze rozmieszanej marynaty wkładamy kurczaka na ok 1 godzinę

W garnku na maśle klarowanym podsmażamy marchewkę z pieczarkami, po chwili dodajemy cebulę i całość chwilę dusimy

Na oddzielnej patelni podsmażamy mięso, odsączone z marynaty
Podsmażone mięso dodajemy do duszonych warzyw

Do warzyw z mięsem dodajemy czosnek, szczyptę kurkumy, kminku i tymianku oraz  łyżeczkę soli, sok z cytryny, ocet balsamiczny.
Zalewamy wrzątkiem aby woda zakryła na równo mięso z warzywami i dusimy około 20 minut na małym ogniu
Pod koniec dodajemy jogurt oraz możemy zagęścić całość maką ( 2 łyżki mąki należy dobrze rozmieszać w połowie zimnej szklanki wody i dodawając do potrawy dobrze mieszać)

Ja najczęściej podaję z kuskusem lub ryżem


Smacznego :)








































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz