Uwielbiam kuchnię azjatycką
Na widok sushi dostaję ślinotok :)
Kuchnia tajska, chińska i japońska to moje faworyty !
Dzisiejszy przedstawiony przepis na chińszczyznę stworzyłam z kilku różnych, po prostu dopasowałam go do siebie
Składniki :
500 g mięsa (karkówka)
3 marchewki
1 por
pół cebuli
szczypiorek z cebulką
kawałek świeżego imbiru
grzybki shitake
olej sezamowy
sos sojowy
makaron ryżowy lub sojowy
Suszone grzybki shitake zalewam wrzątkiem (muszą być zrobione wcześniej aby dobrze zmiękły)
Kroję w paski mięso,marchewkę, por, imbir cebulę oraz szczypiorek
Mięso podsmażam na oleju, gdy się ładnie zrumieni, dodaje pół szklanki zimnej wody i duszę około 40-50 minut, co jakiś czas dolewając ponownie wodę
Dodaję do mięsa olej sezamowy i sos sojowy oraz łyżkę soli
Gdy mięso już jest mięciutkie dodaje najpierw grzybki , marchewkę i imbir, po około 10 minutach dodaję pora i dusi się jeszcze maksymalnie 10 minut
(pamiętajcie , że musimy dolewac wodę aby całość sie nie przypaliła, mięso powinno być do połowy w wodzie)
Na maśle klarowanym podsmażam lekko cebulkę ze szczypiorkiem, które na samym końcu dodajemy do mięsa i warzyw
Podajemy z makaronem
Często podaję ją również na zimno wymieszaną z makaronem jako "sałatkę"
Smacznego :)
Kochana już robię sobie screenshoota i w tym tygodniu zrobię. Ja nie jestem smakoszką takich dań a od pora to kilometr... natomiast mój mąż jest fanem wszelkich dań tego typu więc na pewno spróbuję zrobić.
OdpowiedzUsuńGdzie kupilaś te grzybki?
Super :) na pewno Ci posmakuje również :) grzybki kupiłam u Turka w "Istanbul", na pewno masz też gdzieś nie daleko ten sklep :)
Usuń