środa, 4 marca 2015

Cannelloni z mięsem mielonym, sosem pomidorowym i beszamelem







Jestem straszną makaroniarą :)
Przeznaję się bez bicia, że bez makaronu nie przetrwam tygodnia ;)
Dziś jedno z moich ulubionych dań makaronowych, czyli nadziewane cannelloni





Składniki :


makaron cannelloni 

500g mięsa mielonego (u mnie zawsze z łopatki lub szynki)
pół cebuli
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

starty ser mozzarella

-Sos pomidorowy:

Puszka pomidorów
pół cebuli
1 ząbek czosnku
kilka listków świeżej bazylii
sól, pieprz

-Sos beszamel:

2 łyżki masła
4 łyżki mąki
szczypta gałki muszkatołowej
mleko ok 350ml
pieprz, sól




Na oleju podsmażam cebulę z czosnkiem.
Dodaję mięso, sól i przeprz
Gdy mięso jest już podsmażone, przekładam je do osobnej miski

Patelni nie myję, dodaję pomidory z puszki, sól, pieprz oraz bazylię
Podgrzewam, aż sos zrobi się gęsty

W małym garnku roztapiam masło, dodaję mąkę i mieszam szybko trzepaczką.
Dolewam zimne mleko, cały czas mieszając, aby nie było grudek
Gdy beszamel juz jest gotowy zdejmuję z ognia i dodaję przyprawy

Nie gotuję cannelloni przed nadzianiem
Na dno żaroodpornego naczynia wykładam trochę sosu pomidorowego na który układam nadziane cannelloni.
Na pierwszą warstwę makaronu, znów dodaję sos pomidorowy
Układam drugą warstwę nadzianego makaronu i polewam beszamelem, daję resztę mięsa (jeśli zostało) potem sosem pomidorowym  i posypuję startym serem mozzarella

Przykrywam folią aluminiową
Wkładam do nagrzanego piekarnika na 200st i piekę 40min
Zdejmuję folię i zapiekam jeszcze 10 min


Smacznego :)



































































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz