Uwielbiam owoce morza !
Moimi faworytami są homary, krewetki , kraby, małże, ostrygi, przegrzebki oraz ośmiornice
Niektóre może wyglądem nie zachęcają do zjedzenia, ale zanim powiecie "fuj" proponuję przemóc się i spróbować :)
Na blogu na pewno jeszcze nie raz pojawią się przepisy z owocami morza :)
Moimi faworytami są homary, krewetki , kraby, małże, ostrygi, przegrzebki oraz ośmiornice
Niektóre może wyglądem nie zachęcają do zjedzenia, ale zanim powiecie "fuj" proponuję przemóc się i spróbować :)
Na blogu na pewno jeszcze nie raz pojawią się przepisy z owocami morza :)
Miałam okazję spróbować homara na Krecie
Przepyszny , świeży homar, przygotowany na naszych oczach
Podany z warzywami i świeżym pieczywem
Dla mnie nie trzeba więcej dodatków, bo to on powinien być gwiazdą na talerzu
W domu spróbowałam odtworzyć ten prosty i szybki przepis
Użyłam mrożonego homara.
Niestety nie jest to to samo co świeży ale zapewniam, że również pyszny :)
Przepyszny , świeży homar, przygotowany na naszych oczach
Podany z warzywami i świeżym pieczywem
Dla mnie nie trzeba więcej dodatków, bo to on powinien być gwiazdą na talerzu
W domu spróbowałam odtworzyć ten prosty i szybki przepis
Użyłam mrożonego homara.
Niestety nie jest to to samo co świeży ale zapewniam, że również pyszny :)
Składniki :
- 2 świeże lub mrożone homary ( liczcie 1 na osobę )
- 100 g masła
- 3-4 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
- ząbek czosnku
- sól , pieprz
Miękkie masło wymieszać z pietruszką, czosnkiem, szczyptą soli i pieprzem
Homara dobrze opłukać wodą i osuszyć
Położyć go na brzuchu i ostrym nożem przeciąć całego na pół
Nie wyjmujemy mięsa ze skorupki
Opłukać pod bierzącą wodą aby pozbyć się wnętrzności (białych i zielonych części)
Dobrze osuszyć wszystkie kawałki
Możecie odciąć kończyny (nie koniecznie) oraz rozciąć szczypce na pól, aby odsłonić mięso
Nagrzać piekarnik do 180 st
Ułożyć wszystkie kawałki do naczynia żaroodpornego, mięsem do góry i posmarować masłem
Wstawić do piekarnika na 15 minut
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz