środa, 4 lutego 2015

The green cake


Don't be scared ;)









Ponad dwa lata temu , przepis na to ciasto przyniosła moja mama
Nazwa "Leśny mech" i do tego ze szpinakiem lekko nas przeraziła
Przepis leżał w szufladzie, bo jakoś obydwie nie mogłyśmy się przemóc aby upiec szpinakowe ciasto
Teraz jedynie mogę Wam powiedzieć, nie czekajcie :)

Gdy serwuję to ciasto moim gościom, wszyscy patrzą ze zdziwieniem
Zawsze pada pytanie "co dodałaś że jest takie zielone" :)
Proszę aby najpierw spróbowali a potem im powiem ;)
Gdy dowiadują się że to szpinak tworzy je tak cudownie zielonym, nigdy nie chcą uwieżyć

Ciasto robi furorę u każdego kto je spróbuje
Po spróbowaniu zamawiają następne na nadchodzace okazje :)

Ciasto jest wilgotne, krem słodziutki, a owoce granatu dodają troszkę kwasku




Składniki :

Ciasto
450g mrożonego szpinaku (drobnego)
1,5 szklanki cukru
3 jajka
1 i 1/3 szklanki oleju
2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
500ml śmietanki 36%
Masa śmietanowa Dr.Oetker o smaku śmietankowym

Granat do ozdoby


Forma 24cm, pieczemy 1h, 180 st


Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy go z wody
Miksujemy jajka z cukrem na puszysty krem
Ciągle mieszając dolewamy olej
Dodajemy stopniowo przesiana mąkę w proszkiem
Gdy składniki się połączą dodajemy szpinak i mieszamy do połączenia składników
Przelewamy ciasto do formy i pieczemy około 1 godzinę lub do suchego patyczka w 180st

Po ostudzeniu ucinamy górę ciasta ok 1 cm oraz boki i rozdrabniamy w misce , ma powstać mech :)

Ubijamy śmietanę
Do dobrze ubitej śmietany dodajemy masę śmietanową i miksujemy tylko do połączenia składników

Masę wykładamy na ciasto
Posypujemy naszym "mchem" i lekko dociskamy do kremu 
Posypujemy granatem, ziarenka można lekko wcisnąć aby nie spadały
Ciasto wkładamy do lodówki na około 2 godziny



Życzę Wam smacznego !







2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo intrygująco, ostatnio widziałam takie na Instagramie i wiem, że niedługo sama będę musiała takie zrobić ;) Więc Twój przepis na pewno mi sie przyda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może wygląda nieco strasznie, ale smakuje rewelacja :) polecam

      Usuń