poniedziałek, 16 lutego 2015

Truskawkowy mus na biszkopcie z migdałami i białą czekoladą . Najlepsze ciasto !















Dawno , dawno temu ...

Rok temu w Gdyni zamknięto moją ulubioną kawiarnio-restaurację Cynamon
To było moje ulubione miejsce
Zawsze wybieraliśmy się tam z Mężem na nasze małe i duże okazje :) zabiaralismy tam przyjaciół i rodzinę
Zawsze po weekendowym spacerze na bulwarze szliśmy do Cynamonu :)
Wszystkim zawsze smakowało
Najlepsza kawa jaką piłam w Gdyni, cafe latte w olbrzymiej filiżance :)
Najpyszniejsze ciasta i desery
Równie smaczna i lekka kuchnia włoska, makarony, sałatki, wszystko palce lizać
Jakże przykro nam było gdy okazało się, że niestety Cynamon zamyka się raz na zawsze :(

Nasze ulubione ciasto, które zawsze, naprawdę zawsze, zamawialiśmy to torcik z musem truskawkowym
Z okazji walentynek postanowiłam przygotować dla mojego męża nasz ulubiony torcik :)
Kombinowałam, kombinowałam aż wkoncu coś wyszło :)


Skladniki:

biszkopt

6 jajek
5 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100g zmielonych migdałów (można kupić gotowe zmielone)

Pamiętajcie żeby jajka były w temperaturze pokojowej


Mus truskawkowy

600g truskawek mrożonych
6 łyżek cukru
2-3 łyżki żelatyny deserowej
50ml wody
1 galaretka truskawkowa


1 tabliczka białej czekolady
2 łyżki śmietany kremówki



Do miski wkładamy same białka i ubijamy na pianę
Dodajemy po jednej łyżce cukru , cały czas mieszając
Gdy piana już jest ładna i błyszcząca, dodajemy po jednym żółtku i ekstrakt waniliowy cały czas mieszając
Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz zmielone migdały
Formę 24cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia
Delikatnie przekładamy ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 25-30 minut



Odkroić wierzch biszkoptu około 0,5cm lub wyrównac jesli urósł na środku
Czekolade rozpuszczamy ze śmietanką w kąpieli wodnej
Lekko ostudzoną polewamy biszkopt



Truskawki rozmrażamy i miksujemy
Przekładamy do garnka i dodajemy cukier oraz ok 50ml wody
Podgrzewamy
Żelatynę i galaretkę dodajemy do gorącego musu truskawkowego i szybko mieszamy do połączenia
Kiedy mus ostygnie przelewamy go na biszkopt i wkładamy na całą noc do lodówki


Ciasto to istna poezja :)

Smacznego !


































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz