wtorek, 5 maja 2015

Ciasto gruszkowo-imbirowe / Cake pear and ginger














Uwielbiam gotować !
Ale paradoks jest taki że nie lubię stać w kuchni za długo ;)
Jak już wcześniej pisałam, uwielbiam wymyślać szybkie i mało skomplikowane przepisy
W obecnych czasach, gdy wszyscy jesteśmy zabiegani, takie przepisy są bardzo poszukiwane

Dlatego dziś mam dla Was super szybkie ciasto gruszkowo-imbirowe
Ciasto "jednogarnkowe", wszystko wrzucamy do jednej miski, mieszamy do połączenia i gotowe :)



Składniki :

- 2 gruszki
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 3 jajka 
- 180 g mąki
- 200 g masła
-170 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka brązowego cukru



180 st ; blacha 22cm

Masło kroimy na kawałeczki i roztapiamy ( nie do końca )
Rozpuszczone masło musi lekko ostygnąć przed dodaniem go do ciasta

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą
Imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce
Dodajemy jajka, imbir, masło i cukier i mieszamy do połączenia się składników

Blachę smarujemy masłem
Przekładamy do niej nasze ciasto
Na górze układamy gruszkę, pokrojoną na cienkie plasterki
Układamy kawałki zimnego masła i posypujemy brązowym cukrem

Wstawiamy do piekarnika na 40 minut

Gotowe, smacznego :)






































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz