Uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty
I z owocami i z warzywami
Polecam Wam serdecznie prostokątną blaszkę do tart
Dno jest wyjmowane , co ułatwia nam wyjęcie tarty oraz w tym kształcie tarta się ładnie prezentuje
Poszukajcie na allegro, można je znaleźć już za 19zł :)
Dziś tarta z owocami i jogurtem greckiem
Nie za słodka , lecz w sam raz :)
Składniki :
Na spód
- 200 g mąki
- 80 g miękkiego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 jajko
Krem
* Składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- 350 g jogurtu greckiego waniliowego ( lub grecki naturalny plus 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego )
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka syropu z agawy ( lub miodu )
Do dekoracji owoce według uznania, u mnie truskawki i borówki
Mąkę przesiać z cukrem pudrem
Dodać pokrojone w kostkę miękkie masło
Szybko zagnieść i wsadzić do lodówki na 1 godzinę
* Ja używam miksera z hakiem do ciasta i na końcu lekko zagniatam, aby nie zagrzać ciasta rękoma, po to aby po upieczeniu nie było za twarde
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na około 5 mm
Wyłożyć na blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką
Bardzo gęsto ponakłuwać widelcem, dno i boki
Podpiec w 180st przez 30-35 minut
W tym czasie robimy nadzienie
Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji
Wylewamy na podpieczony spód
Wsadzamy do piekarnika 180st na około 30 minut
Gdy ciasto ostygnie , dekorujemy je owocami i wsadzamy do lodówki na około 2 godziny
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz