Jedna z moich ulubionych zup
Pierwszy raz podobną spróbowałam w mojej ulubionej gdyńskiej restauracji " LA VITA "
W domu spróbowałam ją odtworzyć i tak wyszła moja wersja włoskiej pomidorowej zupy
- 2 puszki pomidorów lub gęsta passata pomidorowa
- 5-6 sztuk pieczarek
- włoszczyzna
- udko z kurczaka
- szynka konserwowa
- mozzarella
- pół cebuli
- 2-3 ząbki czosnku
- świeża i suszona bazylia
Włoszczyznę i kurczaka zagotowuję w niewielkiej ilości wody, około 300-400 ml
Po około godzinie gotowania na małym ogniu wyjmuję wszystko oprócz marchewki
Na maśle klarowanym podsmażam cebulę , czosnek i pokrojone w plastry pieczarki
Chwilę duszę na małym ogniu
Dodaję do wywaru
Pomidory miksuję i dodaję do wywaru
Szynkę kroję w kostkę i również dodaję
Na koniec dorzucam kulkę mozzarelli
Doprawiam solą, świeżo mielonym pieprzem i dorzucam kilka listków bazylii
Jeśli nie chcecie szynki, podzielcie mięso z ugotowanego udka z kurczaka lub zróbcie wywar tylko warzywny, każda wersja jest pyszna
Smacznego :)
Wersja z passatą
Wersja z pomidorami z puszki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz