wtorek, 2 czerwca 2015

Spaghetti bolognese



















Moje ulubione spaghetti bolognese

Jak już wcześniej pisałam jestem makaroniarą :)

Uwielbiam wszystkie dania z makaronem

Spaghetti bolognese wydaje się szybkim daniem

Można je oczywiście zrobić na szybko, podsmażyć mięso, dodać przecier i gotowe..

Ale sekret tkwi w tym aby sos gotować na małym ogniu przez około 2 godziny

Także moje bolognese potrzebuje czasu aby było przepyszne


Składniki :

- 500g mięsa mielonego np z szynki
- cebula
- dwa ząbki czosnku
- Passate pomidorową lub pomidory z puszki
- makaron spaghetti
- parmezan
- szklankę czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie)



Na oliwie podsmażam cebulę i czosnek, na małym ogniu
Dodaję mięso i wciąż na małym ogniu podsmażam
Gdy mięso już jest odpowiednio podsmażone dodaję passatę pomidorową
Jeśli używacie czerwonego wina dodajcie je przed dodaniem pomidorów i pozwólcie mu lekko odparować
Doprawcie do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem 
Duście na małym ogniu przez około 1,5 godziny
Pod koniec dodajcie świeżą bazylię
Makaron gotuję al dente 
Całość posypuję startym parmezanem

Gotowe :)













































































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz