Moje ulubione spaghetti bolognese
Jak już wcześniej pisałam jestem makaroniarą :)
Uwielbiam wszystkie dania z makaronem
Spaghetti bolognese wydaje się szybkim daniem
Można je oczywiście zrobić na szybko, podsmażyć mięso, dodać przecier i gotowe..
Ale sekret tkwi w tym aby sos gotować na małym ogniu przez około 2 godziny
Także moje bolognese potrzebuje czasu aby było przepyszne
Składniki :
- 500g mięsa mielonego np z szynki
- cebula
- dwa ząbki czosnku
- Passate pomidorową lub pomidory z puszki
- makaron spaghetti
- parmezan
- szklankę czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie)
Na oliwie podsmażam cebulę i czosnek, na małym ogniu
Dodaję mięso i wciąż na małym ogniu podsmażam
Gdy mięso już jest odpowiednio podsmażone dodaję passatę pomidorową
Jeśli używacie czerwonego wina dodajcie je przed dodaniem pomidorów i pozwólcie mu lekko odparować
Doprawcie do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem
Duście na małym ogniu przez około 1,5 godziny
Pod koniec dodajcie świeżą bazylię
Makaron gotuję al dente
Całość posypuję startym parmezanem
Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz