wtorek, 16 czerwca 2015

Ciasto z rabarbarem i truskawkami oraz lemoniada truskawkowo-rabarbarowa





















Idealny zestaw na letni dzień :)

Ciasto rabarbarowo - truskawkowe i lemoniada rabarbarowo - truskawkowa ;)

Lemoniada wyszła spontanicznie z tzw resztek 

Polecam Wam wypróbować , normalnie niebo w gębie :D




Składniki :

Na kruchy spód:

- 2 szklanki mąki pszennej

- pół szklanki cukru pudru

- pół łyżeczki proszku do pieczenia

- 3 żółtka

- 2 łyżki kwaśnej śmietany

- 190g masła


Na nadzienie :

- kilogram rabarbaru

- 400g truskawek

- 8 łyżek brązowego cukru



Na kruszonkę :

- 150g mąki pszennej

- 100g masła

- 100g brązowego cukru



Do dużej misy przesiewamy mąkę z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, dodajemy miękkie masło pokrojone w kostkę, żółtka i śmietanę
Wyrabiamy hakiem do ciasta lub szybko rękoma aby nie zagrzać ciasta
Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na godzinę


W tym czasie gdy ciasto jest w lodówce obieramy rabarbar
Kroimy go na małe kawałki około 1-2 cm
Wrzucamy do garnka, zasypujemy 6 łyżkami cukru i wstawiamy na mały ogień
Gotujemy około 5 minut
Gdy rabarbar jest już miękki odsączamy go na sicie
Odciśniętego soku nie wylewamy tylko wlewamy do garnka
Do tego soku wrzucamy pokrojone na 4 części truskawki
Dosypujemy 2 łyżki cukru i wstawiamy na mały ogień na 2-3 minuty
Odsączamy truskawki ale odciśniętego soku nie wylewamy tylko zostawiamy


Nagrzewamy piekarnik do 180 st
Wyjmujemy ciasto z lodówki i na dużych oczkach tarki ścieramy ciasto do blaszki o średnicy 26 cm
Blaszki nie musimy smarować ani wykładać papierem
Podpiekamy około 40 minut aż się zarumieni


W tym czasie robimy kruszonkę
Do miseczki wkładam masło, mąkę i cukier i ręką staram się wszystko połączyć
Jeśli będzie zbyt kleiste dodajcie mąkę, jeśli za suche dodajcie masło
Kruszonka musi się do siebie kleić aby powstawały grudki, ale nie może kleić nam się do rąk


Na podpieczony spód wykładamy najpierw rabarbar potem truskawki i posypujemy kruszonką
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 40-50 minut do zarumienienia kruszonki







Lemoniada :

Sok jaki nam został z odsączania rabarbaru i truskawek wykorzystujemy do lemoniady
Dodajemy sok z połowy cytryny
Rozrzedzamy wodą, wedle uznania , ja dodałam prawie 1,5 litra wody
Jeśli wolicie słodszą dodajcie mniej wody








Smacznego !!!


















































































































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz