poniedziałek, 29 czerwca 2015

Łosoś z makaronem po tajsku












Miałam ochotę na coś tajskiego :)
Szybkie i mało skomplikowane danie
Dobre na ciepło ale również przepyszne na zimno
Mi smakowało, gościom też, więc przepis podaję i Wam 





Składniki:

- łosoś
- krewetki
- makaron sojowy
- brokuł
- por
- marchewka 2 sztuki
- szczypiorek
- cebula 
- kiełki
- puszka Tom-Yum 
- limonka
- imbir
- sos sojowy


Jeśli nie możecie dostać zupki Tom-Yum możecie zrobić coś na jej wzór, wystarczy odrobina bulionu, mleczko kokosowe, płatki chilli i trawa cytrynowa






Łososia kroję na kawałki marynuję w sosie sojowym i posypuje świeżo mielonym pieprzem
Brokuł gotuję al dente
Pora, szczypiorek, cebulę, marchew i imbir kroję w paski
Makaron zaparzam w gorącej osolonej wodzie
Na patelni podgrzewam zupkę Tom-Yum, do której wrzucam najpierw marchew i imbir, duszę na małym ogniu
Po 5 minutach dorzucam por, cebulę i szczypiorek
Następnie po chwili dorzucam brokuł 
Dorzucam łososia i po 2 minutach krewetki  na samym końcu tylko aby się zagrzały
Wszystko wrzucam do misy z makaronem i wyciskam sok z limonki 
I gotowe :)




















































1 komentarz:

  1. Chyba jeszcze nigdy nie miałam okazji jeść tak podanego łososia i mogę powiedzieć, że jak dla mnie jest to swego rodzaju nowość. bardo fajnie przyrządza się danie z https://mowisalmon.pl/przepisy/salatka-makaronowa-z-wedzonym-lososiem-papryka-marchewka-i-oliwkami/ i oczywiście łosoś jest tam głównym dodatkiem.

    OdpowiedzUsuń