Rosół
Pierwsza zupa jaką nauczyłam się robić ;)
Podobno jest banalna
Co to za wysiłek włożyć mięso i warzywa do garnka...
Ale jest jedno ale, żeby rosół był smaczny, aromatyczny i klarowny trzeba mu poświęcić trochę czasu
Główna zasada, rosół gotujemy na małym ogniu, aby się nie gotował jak szalony, tylko powoli
U mnie rosół gotuje się około 2 godziny
Aby był klarowny dodajemy podpieczoną cebulkę
Najważniejsze, u mnie rosół musi mieć "oka" , bez oczek rosół to nie rosół :)
Składniki :
- udko z kurczaka
- włoszczyzna - marchew, por, pietruszka i seler
- natka pietruszki
- sól do smaku
Nie dodaję do rosołu pieprzu, dopiero na talerz, ponieważ rosół ciemnieje czego nie lubię
Do zimnej wody wkładam kurczaka, gdy się chwilkę podgotuję dorzucam warzywa
Doprawiam solą i gotuję na małym ogniu
Smak sprawdzam kilkukrotnie, dosalając w razie potrzeby, ponieważ dużo soli wyciągną warzywa i mięso
I gotowe :)
Dziś do rosołu zamiast makaronu mam pierożki z mięsem autorstwa mojej mamy, mistrzyni pierogów :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz