wtorek, 10 listopada 2015

Ciasto dyniowo-pomarańczowe z białą czekoladą / Pumpkin-orange cake with white chocolate









Ostatnio moje ulubione ciasto !
Wychodzi zawsze idealne
Szybkie i proste
Wystarczy że macie pod ręką mus z dyni i możecie zabierać się do roboty :)

Składniki :

- około 1 i 1/3 szklanki musu z dyni*
- 150 g masła
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka z 1 pomarańczy lub mandarynki
- 1 tabliczkę białej czekolady


W garnuszku rozpuszczamy masło, do już rozpuszczonego dodajemy 2 cukry i dobrze mieszamy 
Dodajemy skórkę z pomarańczy
Zdejmujemy z ognia
Dodajemy mus z dyni i lekko schładzamy
Przelewamy masę do większej miski
Odkładamy pół masy do szklanki - będzie nam potrzebna do polewy
Oddzielamy żółtka od białek, z białek ubijamy pianę, a żółtka dodajemy do masy dyniowej
Przesiewamy mąkę z cukrem do masy dyniowej i mieszamy do połączenia 
Na koniec dodajemy pianę z białek i bardzo lekko mieszamy do połączenia się składników

Blaszkę 24-26cm smarujemy masłem, na dno kładziemy papier do pieczenia
Ciasto pieczemy w 180st przez około 45 minut
Po wyjęciu studzimy najlepiej na kratce



Polewa :

Rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej
Dodajemy do niej pół szklanki masy dyniowej i dobrze mieszamy do połączenia
Polewamy na już ostudzone ciasto i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny




* Mus z dyni

Pokrójcie dynię na większe kawałki, wydrążcie pestki
Pieczcie w piekarniku ok 1 godzinę w temp 200 st
Upieczoną dynię oddzielcie od skórki i zmiksujcie blenderem
Można przechowywać w lodówce około 5-7 dni




























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz