Przede wszystkim dlatego , że każdy z ciekawości zawsze chce spróbować to czerwono-białe ciasto
Po drugie dlatego, że jest w swojej słodyczy idealne, nie jest jak ulepek , standardowy tort, którego nie da się dokończyć bo poziom słodkości osiągnął maksimum
Jest po prostu idealne
Iście królewski tort marzenie :)
Myślicie , że jest owocowy, stąd ta czerwień ?
Nie, to barwnik, a ciasto jest przyjemnie czekoladowe z dodatkiem bitej śmietany z mascarpone
Poezja !
Składniki :
NA CIASTO:
- 370 g mąki pszennej
- 1 szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego
- 4 jajka
- 250g masła, miękkiego
- 350 g cukru
- 50g naturalnego kakao
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczkę barwniku czerwonego w proszku (może być też w żelu)
- szczyptę soli
NA KREM :
- 250g mascarpone
- 250g philadelphia
- 500ml bardzo zimnej śmietanki 36%
- 5 łyżek cukru pudru
Do misy wkładamy miękkie masło, cukier i ekstrakt waniliowy (jeśli nie macie ekstraktu dodajcie cukier waniliowy)
Miksujemy do uzyskania puszystej masy ok 8-10 minut
Dodajemy po jednym jajku, wciąż miksując
Do drugiej miski przesiewamy składniki suche , mąkę proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao
Mieszamy aby dobrze się połączyły
Przesiane składniki dodajemy stopniowo do ubitej masy
Na końcu dodajemy maślankę oraz barwnik i delikatnie mieszamy do połączenia się składników
Tortownicę 24cm smarujemy masłem , dno wykładamy papierem do pieczenia
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160st
Pieczemy ok 50 minut do suchego patyczka
Po upieczeniu wyjąć od razu z piekarnika i ostudzić na kratce
Krem:
Zimną śmietankę ubijamy na wysokich obrotach na sztywną pianę
Cały czas ubijając dodajemy cukier puder i mieszając na mniejszych obrotach dodać resztę serków
Krem schłodzić w lodówce przed nałożeniem na biszkopty
Ciasto podzielić na 3 blaty
Przełożyć je kremem
Kremem posmarować również wierzch i boki ciasta
Ciasto przed podaniem wstawić do lodówki na co najmniej 2-3 godziny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz