piątek, 27 listopada 2015

Urodzinowe RED VELVET




Taka już u mnie tradycja , że na każde urodziny robię Red Velvet

Przede wszystkim dlatego , że każdy z ciekawości zawsze chce spróbować to czerwono-białe ciasto

Po drugie dlatego, że jest w swojej słodyczy idealne, nie jest jak ulepek , standardowy tort, którego nie da się dokończyć bo poziom słodkości osiągnął maksimum

Jest po prostu idealne

Iście królewski tort marzenie :)

Myślicie , że jest owocowy, stąd ta czerwień ?

Nie, to barwnik, a ciasto jest przyjemnie czekoladowe z dodatkiem bitej śmietany z mascarpone

Poezja !



Składniki :

NA CIASTO:

- 370 g mąki pszennej

- 1 szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego

- 4 jajka

- 250g masła, miękkiego

- 350 g cukru

- 50g naturalnego kakao

- 1 łyżka ekstraktu waniliowego

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 1 łyżeczkę barwniku czerwonego w proszku (może być też w żelu)

- szczyptę soli


NA KREM :

- 250g mascarpone

- 250g philadelphia

- 500ml bardzo zimnej śmietanki 36%

- 5 łyżek cukru pudru




Do misy wkładamy miękkie masło, cukier i ekstrakt waniliowy (jeśli nie macie ekstraktu dodajcie cukier waniliowy)
Miksujemy do uzyskania puszystej masy ok 8-10 minut
Dodajemy po jednym jajku, wciąż miksując

Do drugiej miski przesiewamy składniki suche , mąkę proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao 
Mieszamy aby dobrze się połączyły

Przesiane składniki dodajemy stopniowo do ubitej masy
Na końcu dodajemy maślankę oraz barwnik i delikatnie mieszamy do połączenia się składników

Tortownicę 24cm smarujemy masłem , dno wykładamy papierem do pieczenia

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160st
Pieczemy ok 50 minut do suchego patyczka

Po upieczeniu wyjąć od razu z piekarnika i ostudzić na kratce


Krem:

Zimną śmietankę ubijamy na wysokich obrotach na sztywną pianę
Cały czas ubijając dodajemy cukier puder i mieszając na mniejszych obrotach dodać resztę serków
Krem schłodzić w lodówce przed nałożeniem na biszkopty


Ciasto podzielić na 3 blaty
Przełożyć je kremem
Kremem posmarować również wierzch i boki ciasta


Ciasto przed podaniem wstawić do lodówki na co najmniej 2-3 godziny






















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz