środa, 28 października 2015

Krem z dyni / cream of pumpkin / kremen av gresskar














Dla mnie jesień kojarzy się z dynią :)
Gdy tylko pojawiają się wielkie skrzynie w sklepach z dyniami w środku od razu myślę o zupie dyniowej
Dzisiejsza wersja jest idealna na chłodne dni, extra rozgrzewająca i sycąca





Pokrójcie dynię na większe kawałki, wydrążcie pestki 
Pieczcie w piekarniku godzinę w temperaturze 200st
Upieczoną dynię oddzielcie od skórki, miąższ albo zmiksujcie od razu albo zostawcie w kawałkach. W lodówce wytrzyma około 5-7 dni





Składniki :

- 500g upieczonej dyni
- 2 ząbki czosnku
- pół czerwonej cebuli
- kawałek imbiru (ok 2cm)
- 500ml bulionu
- papryka słodka, sól, płatki chilli


W garnku na maśle podsmażam czosnek i cebulę
Uważajcie aby się nie przypaliło
Dodaję upieczoną wcześniej dynię i zalewam wszystko bulionem
Dorzucam imbir i gotuję na małym ogniu około 20minut
Doprawiam słodką papryką i solą , a na sam koniec dodaję płatki chilli
Wszystko miksuję i podaję posypane prażonymi pestkami dyni i płatkami chilli

Smacznego :)









2 komentarze: