Dla mnie jesień kojarzy się z dynią :)
Gdy tylko pojawiają się wielkie skrzynie w sklepach z dyniami w środku od razu myślę o zupie dyniowej
Dzisiejsza wersja jest idealna na chłodne dni, extra rozgrzewająca i sycąca
Pokrójcie dynię na większe kawałki, wydrążcie pestki
Pieczcie w piekarniku godzinę w temperaturze 200st
Upieczoną dynię oddzielcie od skórki, miąższ albo zmiksujcie od razu albo zostawcie w kawałkach. W lodówce wytrzyma około 5-7 dni
Składniki :
- 500g upieczonej dyni
- 2 ząbki czosnku
- pół czerwonej cebuli
- kawałek imbiru (ok 2cm)
- 500ml bulionu
- papryka słodka, sól, płatki chilli
W garnku na maśle podsmażam czosnek i cebulę
Uważajcie aby się nie przypaliło
Dodaję upieczoną wcześniej dynię i zalewam wszystko bulionem
Dorzucam imbir i gotuję na małym ogniu około 20minut
Doprawiam słodką papryką i solą , a na sam koniec dodaję płatki chilli
Wszystko miksuję i podaję posypane prażonymi pestkami dyni i płatkami chilli
Smacznego :)
Wygląda smakowicie :) i bardzo ładny kolor...z jakiej dyni ta zupa?
OdpowiedzUsuńDziękuję, to "dynia zwyczajna"
Usuń