W końcu przyszedł sezon na grzyby :)
Uwielbiam długie wycieczki po lesie w poszukiwaniu grzybów. Zawsze ścigamy się, w tym kto pierwszy znajdzie prawdziwka :) Ile radości mi sprawia gdy znajdę taką śliczną brązową główkę w zielonym mchu . Czyż to nie piękny widok :)
Uwielbiam risotto
Jest to moje danie popisowe, które muszę przyznać zawsze mi się udaje :)
Risotto jest wymagające, ponieważ gdy już na patelnię trafi ryż trzeba cały czas mieszać
Trzeba dobrze wyczuć kiedy jest gotowe, nie może być za twarde, ani broń boże rozgotowane ...
Po upływie 15 minut co chwilkę próbujcie ryż czy jest już gotowy i popijajcie pozostałe wino :) Mi pomaga :)
Składniki :
Porcja na 3-4 osoby
- 300g ryżu arborio
- cebula
- czosnek
- pół kieliszka białego wina
- 200/300g grzybów ( prawdziwki, kurki)
- 650ml bulionu grzybowego
- sól i pieprz
Bulion grzybowy:
Kilka sztuk suszonych grzybów zalewam wrzątkiem i odstawiam na około 2 godziny
Jeśli nie macie suszonych grzybów skorzystajcie z kostki Knorr "bulion grzybowy", ale najlepszy jest domowej roboty
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć czosnek i cebulę, pokrojoną w drobną kostkę
Dorzucić grzybki i podsmażać aż wyparuje z nich woda
Wsypać na patelnię ryż
Chwilę podsmażać
Dolać wino i poczekać chwilkę aż odparuje
Dolewać po łyżce bulionu grzybowego i ciągle mieszać, na średnim ogniu
I tak w kółko :)
Aż skończy się cały bulion
Czeka Was około 16-18 minut mieszania :)
Na końcu doprawiam moją ulubioną solą z trufflami
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz