poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Pierś z kaczki z żurawiną i pieczone ziemniaczki






Kiedyś bardzo nie lubiłam smaku kaczki

Jak wiadomo smaki z wiekiem się zmieniają 


Dziś kaczkę uwielbiam :)


Jedno z lepszych dań popisowych, ale proste i szybkie. 


Jedyne czego musicie pilnować to czasu pieczenia, żeby pierś nie wyszła za sucha. 

Na pewno Wam posmakuje !






Składniki :

Porcja dla dwóch osób

- 2 piersi z kaczki

- sól, pieprz

- dżem żurawinowy



Skórę kaczki ponacinać w kratkę
Doprawić solą i pieprzem
Piersi położyć na zimną patelnię skórką do dołu i na małym ogniu wytopić tłuszcz, okolo 12 minut, potem obrócić i smażyć tylko 2 minuty
Piekarnik nagrzać do 200st 
Włożyć do niego patelnię i piec 8 minut
Przed pokrojeniem odczekać 5 minut
Na tłuszczu wytopionym z kaczki podsmażyć ugotowane ziemniaki 

Podawać z żurawiną




































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz