Kiedyś bardzo nie lubiłam smaku kaczki
Jak wiadomo smaki z wiekiem się zmieniają
Dziś kaczkę uwielbiam :)
Jedno z lepszych dań popisowych, ale proste i szybkie.
Jedyne czego musicie pilnować to czasu pieczenia, żeby pierś nie wyszła za sucha.
Na pewno Wam posmakuje !
Jak wiadomo smaki z wiekiem się zmieniają
Dziś kaczkę uwielbiam :)
Jedno z lepszych dań popisowych, ale proste i szybkie.
Jedyne czego musicie pilnować to czasu pieczenia, żeby pierś nie wyszła za sucha.
Na pewno Wam posmakuje !
Składniki :
Porcja dla dwóch osób
- 2 piersi z kaczki
- sól, pieprz
- dżem żurawinowy
Skórę kaczki ponacinać w kratkę
Doprawić solą i pieprzem
Piersi położyć na zimną patelnię skórką do dołu i na małym ogniu wytopić tłuszcz, okolo 12 minut, potem obrócić i smażyć tylko 2 minuty
Piekarnik nagrzać do 200st
Włożyć do niego patelnię i piec 8 minut
Przed pokrojeniem odczekać 5 minut
Na tłuszczu wytopionym z kaczki podsmażyć ugotowane ziemniaki
Podawać z żurawiną
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz