sobota, 25 kwietnia 2015

Szparagi - skarbnica witamin











Czy wiecie jak zdrowe są szparagi ?
Nawet nie spodziewacie się ile wartości odżywczych nam dostarczają te cienkie pałeczki :)

Szparagi to skarbnica witamin i minerałów takich jak : kwas foliowy, witaminy C i E, beta-karoten, wapń, fosfor, potas, glutation, błonnik, inulina oraz asparagina

Zapobiegają powstawaniu nowotworów, dobrze wspomagają kobiety karmiące piersią, wspomagają rozwój płodu.
Idealne na diecie, ponieważ w 100g jest tylko 18 kcal !!!

Szparagi to również afrodyzjak :)


Mamy 3 odmiany szparagów: zielone, białe i fioletowe

Najwięcej prozdrowotnych właściwości dostarczają szparagi zielone, których nie musimy obierać przed gotowaniem i tym samym pod skórką zostaje całe bogactwo składników mineralnych.
Są bardzo aromatyczne i wyraziste w smaku

Białe szparagi są delikatne i łagodne w smaku. Obieramy je przed gotowaniem

Fioletowe szparagi posiadają więcej cukrów i mniej błonnika niż białe i zielone.
Szparagi te są trudne w uprawie, dlatego ciężko jest je dostać w sklepach



Ja osobiście uwielbiam szparagi jeść z samym masłem lub baszamelem
Ale jak najbardziej możecie robić z nimi sałatki, zupy kremy lub dodawać do makaronów ( makaron ze szparagami ) i ryżu ( risotto ze szparagami)


Polecam !



























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz