wtorek, 8 września 2015

Beza czekoladowa z kremem daktylowym













Beza gości u nas regularnie

Uwielbiam ją robić bo zawsze wychodzi :)

Dziś wyjątkowo bez owoców, jedynie posypana gorzką czekoladą







Składniki :

- 6 białek
- 300 g drobnego cukru
- 2 łyżki cukru muscovado
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka soku z cytryny

Na sos

- 500 ml śmietanki 36%
- 250g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- około 10 sztuk posiekanych daktyli

Do ozdoby gorzka czekolada



Bezę przygotowujemy jak zawsze
Pamiętajcie jajka powinny być w temperaturze pokojowej
Miksujemy białka jajek na pianę
Dodajemy powoli cukier, partiami
Gdy już piana jest lśniąca dodajemy cukier muscovado i jeszcze mieszamy
Na końcu dodajemy kakao i sok z cytryny i mieszamy łyżką
Wstawiamy bezę do piekarnika na 180st na 5 minut
Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120st i pieczemy 90 minut
Po upieczeniu otwieramy piekarnik i suszymy ją z otwartym piekarnikiem


Śmietana powinna być dobrze schłodzona
Mascarpone w temperaturze pokojowej
Śmietanę miksujemy na sztywno
Dodajemy powoli łyżką mascarpone
Dodajemy cukier puder i wciąż miksujemy
Dodajemy daktyle i mieszamy już tylko łyżką


Wykładamy śmietanę na zimną bezę
Posypujemy startą gorzką czekoladą
Wkładamy bezę do lodówki na minimum 2 godziny

I gotowe :)

Smacznego !!!






































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz