piątek, 30 stycznia 2015

Gruszki nadziane orzeszkami w cieście czekoladowym

Gruszki nadziane orzeszkami w cieście czekoladowym


Najczęściej przepisy testuję na moim mężu, który jest najszczerszym testerem moich potraw :) 
To ciasto absolutnie smakowało i jemu i mi, także chętnie się nim z Wami podzielę.

Składniki : 

  • 3 gruszki
  • garść migdałów
  • 2 łyżki miodu/syropu z agawy
  • szczypta cynamonu
Do ciasta:
  • 250g mąki
  • 180g brązowego cukru
  • 100g czekolady (tabliczkę gorzkiej)
  • 200g masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody 
  • 3 łyżki mleka
Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i dodajemy do niej mleko
Gruszki obierami ze skóry, kroimy na pół, wyjmujemy gniazda, skrapiamy lekko cytryną
Migdały siekamy, dodajemy je do miodu/syropu, oraz cynamonu i mieszamy do połączenia
Mąkę przesiać , dodać do niej sodę i proszek do pieczenia
W osobnej misce mikserem ucieramy jajka z cukrem na gładką masę, dodajemy po jednym jajku i wciąż mieszamy. Dodajemy roztopioną ostudzoną czekoladę, mieszamy na średnich obrotach . Na końcu dodajemy mąkę, miksujemy do połączenia składników.
Grzejemy piekarnik do 180 st
Formę 24cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia
Wylać ciasto do formy, gruszki ułożyć otworami po gniazdach do góry i nałożyć do nich orzeszki
Wstawić na środkową półkę piekarnika i piec około 35 min lub do suchego patyczka
I gotowe :)
Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz