Uwielbiam gofry :)
Zawsze kojarzą mi się z letnim czasem, gdy w dzieciństwie jadłam je z truskawkami na podwieczorek
Obecnie mieszkając w Norwegii widzę je na każdym kroku :)
Norwedzy pieką je bardzo często na wiele okazji np urodziny, festyny, na święta, na weekendowe spotkania z przyjaciółmi
Mają nawet swój dzień gofra "Vaffeldagen" , który przypada 25 marca
Z różnymi dodatkami do wyboru : cukier puder, śmietana, dżem, owoce, ale i również norweski przysmak - brązowy ser "brunost" lub z parówką "pølse i vaffel"
W każdym norweskim domu znajdziemy gofrownicę ;)
Ja więc nie mogłam być gorsza i gofrownicę zakupiłam !
Mój ulubiony przepis, prosty i szybki :)
Gofry zawsze wychodzą !
Składniki :
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Wszystko wrzucam do miski i miksuję minutę
Dobrze nagrzewam gofrownice i piekę gofry około minutę
* Jeśli jeszcze nie macie gofrownicy, polecam Wam wybrać taką o jak największej mocy
Moja obecna ma 1400 Watt, poprzednia miała 900Watt i niestety się nie nadawała, ponieważ długo się nagrzewała i gofry piekły się po 3-4 minuty...
z czym sa te truskawki na ostatnim zdjeciu?
OdpowiedzUsuń